A mentális erőnlét szerepe a rehabilitációban 2.rész

A mozgásszervi rehabilitáció folyamatában az érintettek gyakran találkoznak nehézségekkel. A fájdalmak, mozgásbéli korlátok elfogadása önmagában is érzelmi distressz, melyet kísérhet önbizalomhiány, a kompetencia megélésének radikális csökkenése vagy akár motivációs kihívások is. A mentális támogatás kulcsfontosságú ezeknek a nehézségeknek a leküzdéséhez. Segít az egyénnek megérteni és elfogadni az aktuális állapotát, hozzájárul a pozitív gondolkodás, optimizmus fenntartásához, melyek feltétlen szükségesek a gyakran hosszadalmas, és sokszor visszaesésekkel és újrakezdésekkel tarkított rehabilitációs folyamatok során.Ehhez mutatunk néhány bárki számára, akár azonnal alkalmazható gyakorlatot, melyek hatékony segítenek megbirkózni a rehabilitációs folyamatot kísérő fájdalommal, frusztrációval és szorongással.

Progresszív izomlazítás

A módszert Edmund Jacobson az 1930-as években dolgozta ki, tömör lényege, hogy a tudatosan és meghatározott sorrendben megfeszített, majd ellazított izomcsoportok segítenek a testben felgyülemlett feszültség csökkentésében. A stresszkezelés mellett fontos haszna még, hogy általa felismerhetővé válik, hol van feszültség a testben, így hatékonyabb annak ellazítása is.

A feladat során kényelmes testhelyzetben, a végtagok keresztezése nélkül, egymás után háromszor megfeszítjük- ellazítjuk először a kezeket, majd a karokat, arcot, nyakat, vállakat, hasat, lábakat, lábfejeket. Eleinte akár 20 perc is lehet a feladat jó végrehajtása, gyakorlással már akár a szokásos testhelyzet felvételével, szinte feltételes reflexként valósul meg a lazulás, valamint izomfeszültség érzése esetén könnyebb és hatékonyabb a lazítás. Akár egy-egy izomcsoport lazítása is könnyen megvalósítható, ami különösen hasznos lehet manuálterápia, vagy nyújtógyakorlatok közben.

Tudatos légzés

A lélegzés általában nem tűnik nagy dolognak, hiszen, mint a szívverés, megtörténik akaratunkon kívül is. Tudatos irányításával azonban csökken testünkben a stresszhormon szintje, javul a szívfrekvencia. Mivel a légzés a jelenben történik, kiválóan alkalmas a figyelmünk lehorgonyzására, mindig kéznél van. Napjainkban egyre inkább felismerik a tudatos légzés hasznosságát és egyre szélesebb körben alkalmazzák a mentális jóllét érdekében.

Egyszerű gyakorlat a légzés lassítására és annak jótékony hatásainak elérésére, ha orron át, 4- ig számolva beszívjuk a levegőt, majd 2 számolásig benntartjuk, és 6 számolásig, szájon át fújjuk ki. Gyakorláskor érdemes az egyik kezet a hason, másikat a mellkason tartva arra figyelni, hogy belégzéskor a has emelkedjen, a mellkas mozdulatlanul maradjon. Már az is sokat segít, ha számolás nélkül, pusztán csak megfigyeljük a légzésünk. Koncentrálunk arra, hogy milyen érzetek és hol jelennek meg bennünk, ahogy a levegő ki- és beáramlik a testünkbe. A légzőgyakorlattal a stresszszint csökkentése mellett megtanulhatjuk a figyelmünk irányítását is, mely által könnyebb elfogadni és elviselni az esetlegesen fájdalmas rehabilitációs feladatokat, eseményeket.

Vizualizáció

Már az ókori egyiptomban, Hermész isten követői is használták a vizualizációt a betegségek ellen, azonban csak a 1920-as években, a relaxációnál már említett Jacobson volt az, aki kutatásával igazolta, hogy a mozgás elképzelésével az izmok annak megfelelő, önkéntelen aktivitást mutatnak. Ezt a jelenséget használjuk fel rehabilitációban az izmok lazításához, a fájdalmak csökkentéséhez, az izomerő növeléséhez, a mozdulatok megtervezéséhez, pontosításához is. Izgalmas tény, hogy a vizualizációt rögzített sérüléseknél alkalmazva, a rögzítés eltávolítása után jobb állapotban lesznek az izmok, mint nélküle. A legegyszerűbb, önállóan alkalmazható vizualizáció, az izmok lazításához használható. Elképzelhetjük, hogy a fájdalmas, merev izom, mintha egy jégkocka lenne, ami melegítve felolvad, a benne lévő feszültség, akárcsak az olvadó jég, lazul fel. Kis gyakorlással képzeletünkben, mint egy film jelentethetjük meg, mely film képkockáinak további, képzeletbeli fényesítésével, színesítésével, nagyításával fokozhatjuk az élményt. A rehabilitáció során leghatékonyabb mentális támogatás eléréséhez a fenti gyakorlatokon felül érdemes lehet szakember segítségét kérni és már a fizioterápia előtt elkezdeni a gyakorlást. A mentális erőnlét fejlődése olyan gondolkodásmódot tesz lehetővé, amely támogatja az érzelmi stabilitást és ezzel elősegíti a sikeres mozgásszervi rehabilitációt, pozitív hatásai a rehabilitáció folyamatának végeztével is érezhetőek. Az alkalmazott gyakorlatok használata javítja az életminőséget azután is, hogy az egyén végére ért a rehabilitációs folyamatnak. Az idegrendszerre ható, megnyugtató, lehorgonyzó gyakorlatokkal, a testi érzetek megismerésével és megértésével akut stresszhelyzetben is, tudatosan alkalmazva csökkenthető a stressz és a frusztráció A gyakorlással gyors és mindenkor kéznél lévő, segítő eszközzel ajándékozzuk meg magunkat. Egészségetekre.

Borítókép: @Roman Donar / EyeEm a Canva.com-ról

Share your thoughts