A rendszeres sportolás hatása a mentális egészségre

A téma aktualitását tekintve napjainkban egy igen gyakran tapasztalt jelenségnek számít a teljesítménnyel és külső megjelenéssel kapcsolatos túlzott elvárás, valamint a szorongás és az általa kiváltott negatív hangulati állapot, amely az elvárások teljesíthetetlenségéből fakad. A testedzést lehet a szorongás és depresszió gyógyítására is használni, de előfordul, hogy maga a testképzavar, alacsony önértékelés és testi adottságokkal szembeni szorongás az, amely a testmozgással kapcsolatos túlzásokat előidézi.

Mit is értünk az egészség fogalma alatt? Mikor vagyunk egészségesek?

Személy szerint fontosnak tartom a holisztikus szemléletmódot, amely szerint az egészség egyidejűleg függ a testi, lelki és spirituális egyensúlytól. Másrészt a Hippokratészi megközelítés szerint is a test és lelki szintek környezettel való egyidejű egyensúlyi állapotának nyomán fogalmazható meg az egészség.

A rendszeres testedzés hatásai

Általános kedvező hatásainak köszönhetően sikerrel alkalmazható egyes betegségek megközelítésében, kezelésében és rehabilitációjában. Elméleti és gyakorlati szakemberek kísérleti és klinikai vizsgálatai alapján bebizonyosodott, hogy a rendszeres fizikai aktivitás számos élettani anyagcsere- folyamatot, anatómiai, neuroendokrin és PSZICHIKAI funkciót javítani és módosítani képes.

Tanulmányokban olvashatjuk, hogy az egyik legjobb megoldás a mentális betegség megelőzésére, kezelésére és a mentális egészség megőrzésére a TESTEDZÉS. A rendszeres mozgás csökkenti a STRESSZ érzékenységet, növeli a STrESSZTŰRŐ képességet. Ellensúlyozza a depressziós tünetek kialakulását, ezzel jobb életminőséget, közérzetet biztosít (Petrika, 2012). A mozgás és alvás között is találtak kapcsolatot. Azok az emberek, akik rendszeresen mozognak, jobb alvásminőséggel jellemezhetőek (Penedo és Dahn, 2005, Driver és Taylor, 2000). Ez szintén fontos tényezője a mentális egészség fenntartásának.

A depresszió és rendszeres testmozgás kapcsolata

A depresszió mintegy 340 millió embert érint világszerte. A testmozgás használható-e terápiás eszközként az akut és krónikus depresszió kezelésében? Az eredmények szerint a testmozgás és a fizikai aktivitás hasonlóan jótékony hatással van a depresszió tüneteire, mint az antidepresszáns kezelések (Dinas, Koutedakis, & Flouris, 2010). Martinsen szerint a testmozgás egyértelmű hatással van a szorongás és depressziós tünetek javulására. A sport továbbá többnyire társaságban is űzhető tevékenység, ezért a személyre társas szempontból is jó hatással bírhat, és a különböző sportjátékok alkalmasak lehetnek a depresszió elleni küzdelemben. Függetlenül attól, hogy milyen jellege van a testmozgásnak: egyéni, csoportos, aerob, anaerob testedzés- a rendszeres sport nem csak terápiás és rehabilitációs céllal, hanem preventíven is alkalmazható a mentális betegségek ellen. A rendszeres testmozgás több szinten is képes javítani az egyén mentális egészségén. Egyrészt a testi dimenzión keresztül, amelybe beletartoznak a mozgás által végbemenő, pozitív biológiai folyamatok, melynek során az érrendszer, a vérkeringés, a vér oxigénellátás fokozódik az egész testben, így az agyban is. Utóbbi közvetlenül idézi elő az agyi idegsejtek kapcsolódásának erősödését, és a hangulati állapotért felelős agyrész aktivitását, valamint a jó hangulatért, nyugodt érzetért és derűs, könnyed lelkiállapotért felelős hormonok (oxitocin, szerotonin) felszabadulását és termelődését. Ez összességében azt eredményezi, hogy a sportot végző személy kevésbé szorong, hangulata derűsebb lesz, hangulati állapota pozitív irányba mozdul el. Azok számára, akik erős (major) depresszióban szenvednek, szintén jelentős eredményeket érhetnek el állapotuk javulásában. (Petrika, 2012)

Borítókép: @SergeyNivens a Canva.com-ról

Share your thoughts