A Sport Coaching vajon mi?

A kompakt válasz az, hogy a sport coaching egy olyan folyamat, amelynek során a mentális teljesítményt eddzük azért, hogy általa fizikailag hatékonyabban teljesíthessünk. Fából vaskarika? Egyáltalán nem olyan képtelenség, mint amilyennek elsőre hangzik.

Életünk során többször kerülünk olyan helyzetbe, amikor számot kell adjunk arról, hogy milyen szinten sikerült elsajátítanunk azt, amit addig tanultunk, gyakoroltunk. Ezek azok a megmérettetések, amikor tétje van annak, hogy az adott pillanatban milyen teljesítményt tudunk nyújtani, éppen ezért, magas stressz szinten kell előadnunk magunk. Amikor az eredmény pozitív, többnyire megelégedünk, de mit kezdünk az érzéseinkkel, ha nem azt mutatja, amit a felkészültségünk alapján indokoltnak véltünk? Ki ne hallotta volna már, hogy azért nem sikerült valami, mert: „nem volt meg fejben”, „túlizgultam”, „nem tudtam odafigyelni”, „nagyon zavart a …”, „lámpalázam volt”, „ügyetlen vagyok, hogy nem tudtam”, „többet nem akarok ezzel foglalkozni sohasem”, „ez volt az utolsó, hogy megpróbáltam”, „másvalaki az oka, hogy én nem tudtam megcsinálni”, stb.? Nos, ezek mind érvényes érzések lehetnek egy-egy kudarc, vagy rosszul sikerült téthelyzeti megmérettetés után, legyen az verseny, előadás, vizsga, felvételi vagy akár egy állásinterjú.

Sok munkát fektetünk a fizikai állapot finomhangolására, edzésekre, próbákra, gyakorlásra, tanulásra, de talán elsétálunk a mentális felkészülés mellett. Érthető, hiszen egészen addig, amíg az adott kihívással szembe nem kerülünk nehezen megjósolható az aktuális helyzetre adott mentális reakciónk. Mégsem elképzelhetetlen készülnünk rá.

Téthelyzetben többféle fiziológiai változás indul meg testünkben, melyek befolyásolják a teljesítményünket, azonban a körülményeken túl a fejünkben zajló, mentális folyamatok; hiedelmeink, attitűdeink, gondolkodásmódunk, gondolataink, érzelmeink, aggodalmaink is hasonló reakciókat indikálnak. A mentális felkészültség azt jelenti, hogy ismerjük és értjük a bennünk zajló folyamatokat, melyek következményeként felül tudunk kerekedni a mentális akadályokon, képesek vagyunk uralni őket, így fel tudjuk szabadítani a bennünk rejlő valódi potenciált.

A sport coaching, azaz mentális teljesítmény coaching segíthet abban, hogy megbirkózz az elvárásokkal, nyomás alatti teljesítményed növekedjen, legyőzd a félelmet és a szorongást, megértsd és kezeld önmagad, beleértve az érzelmeid, gondolataid és viselkedésed.

Mit adsz magadnak a folyamattal?

  • mentális erőt,
  • rezilienciát, azaz a rugalmas ellenállást, a kudarcból való visszapattanás képességét,
  • szorongásod csökken,
  • pozitív belső beszéd indul el,
  • magabiztosságot,
  • fókuszáltságot,
  • növekvő motivációs szintet.

Kinek lehet segítségére?

A nevéből is adódik, hogy a sportcoachig jellemzően a sportolók mentális támogatását célozza, akik nem csak aktív sportolóként válhatnak ügyféllé, de sérülésből felépülés, újrakezdés, vagy karrierváltás utáni új identitás megtalálásában is számíthatnak a módszerre. Azonban a sportolói életforma nem csak a sportoló sajátja, hanem a hozzátartozóké is, ezért a sportcoaching egyértelműen segítség lehet a családtagoknak, sportszülőknek abban, hogy megbirkózzanak az ezzel járó aggodalmakkal, nehézségekkel, mindemellett hatékony támogatást adhat az előadóművészeknek, és azoknak a sporttól független embereknek is, akik bizonytalanok vagy elakadtak a céljaik meghatározásában és elérésében, szorongáscsökkentéséhez, valamint önbizalom növeléséhez, kommunikáció fejlesztéséhez, motivációs nehézségek kezelésére. A sport coaching tehát egy olyan, személyre szabott program, amely a nem látható, belső arénánkban saját, mentális akadályaink legyőzésében támogat, új perspektívát ad, segít megérteni az önmagunkban zajló folyamatokat. Teszi ezt annak érdekében, hogy a „külső oldalon” fizikai képességeinket maximálisan kibontakoztathassuk és ezáltal teljesebb, kiegyensúlyozottabb életet élhessünk.

Share your thoughts