A teljesítmény alappillérei

Bármilyen sportot is űztél, egy dolog mindannyiunkra igaz lesz: jobb szeretnél lenni, mint jelenleg vagy! Az, hogy ennek mi a belső motivációja, nagyon sokrétű lehet, nem is ez a fontos, ha voltál már ilyen cipőben az fog érdekelni, hogyan is tudunk majd hatni a hatékonyságunkra, mivel ez fogja eldönteni meddig juthatsz majd a saját sportodban.  Vizsgálhatnánk a fizikai, szellemi, lelki aspektusát a témának, de mindegyikre igaz, hogy tudatosság nélkül, nagyon sok százalékot veszíthet a teljesítményünk. A későbbiekben elsősorban ennek fizikai szempontjait szeretném jobban elemezni, remélem szolgálhatok pár hasznos információval Neked, legyél akár civil vagy versenysportoló, akár edző, esetleg csak tervezel sportolni.

Az alappillérek amiket érinteni fogunk:

  • az edzés
  • a regeneráció
  • a táplálkozás
  • és a légzés. 

E négy elem tökéletes összehangolására van szükségünk ahhoz, hogy optimalizáljuk a fejlődést és elérjük a teljesítmény fokozását…és gondolj bele, a győzelem múlhat azon a pár százalékon, amit ezeknek a tudatos használatával tudsz nyerni- szerintem megéri. Ezeknek a területeknek bontogatjuk majd a rétegeit cikksorozatunk következő részeiben. A következő izgalmas témákkal találkozhatsz:

Edzés szempontjából:

-Funkcionális edzés

-Alap funkcionális mozgásminták és több dimenziós mozgások

-A kondicionális képességek egymással való kapcsolata

-Stressz és adaptáció

-Mobilitás és stabilitás

-Aszimmetriák és diszfunkciók

-Gyorsaság, agilitás és robbanékonyság

-Sérülés megelőzés és non-contact sérülések kezelési technikái

-Mérések és tesztek

Regeneráció szempontjából:

-Alvás

-Stressz kezelés, légzés

Táplálkozás szempontjából:

-Teljesítményfokozó táplálkozás

-Regeneráló táplálkozás

Légzés szempontjából:

-Energianyerés, légzés és pulzuskontroll edzésbenEzeken a témákon belül lesznek, amiket még tovább, még több rétegre bontunk, és a kollégákkal körbe járjuk az adott topikokat, hogy minél teljeskörűbb tudásra tehess szert.

KÉPEK:

Címkép: ©Jacob Lund a Canva.com-ról

Share your thoughts