Az ülő életmód és a derékfájás (ülőideg problémák) kapcsolata. (Piriformis sy. és tünetei)

Eddig is sokan kerestek meg derékból kiinduló és a farizomba, alsó végtag hátsó, oldalsó részébe kisugárzó panaszokkal, de a járvány óta szinte mindennapossá váltak ezek a megkeresések. A panaszok leggyakrabban: a derék fájdalma és a farizom felső részébe kisugárzó fájdalom. Ennek hátteréről és lezelési lehetőségéről olvashattok cikkünkben.

Eddig is sokan kerestek meg derékból kiinduló és a farizomba, alsó végtag hátsó, oldalsó részébe kisugárzó panaszokkal, de a járvány óta szinte mindennapossá váltak ezek a megkeresések. A probléma hátterében a “Home Office” miatt kialakult élethelyzet áll, melynek lényege, hogy a legtöbb ember még kevesebbet mozog és kényelmetlen körülmények között, rossz székeken, konyhaasztalon/ széken végzi a munkáját.A panaszok leggyakrabban a derék fájdalom ,és a farizom felső részébe kisugárzó fájdalom szokott lenni. Ezek a panaszok megegyeznek a lumbalis gerinc sérvesedése által okozott panaszokkal, de meg kell hogy nyugtassak mindenkit, az esetek jelentős részében csupán az ülőideg (nervus ischiadicus) nyomása okozza a tüneteket. Az ülőideg a farizom alatt helyezkedik el, a körteképű izmot (m. piriformis) átfúrva tör felfelé. A sok és helytelen ülés miatt eleve nyomás alá kerülhet, de a panaszokat leggyakrabban a körteképű izom rövidülése, merevvé válása okozza. Rendszeres hengereléssel, masszázzsal, valamint néhány egyszerű nyújtó hatású gyakorlattal a panaszok jelentősen csökkenthetők és meg is szüntethetők.

A javasolt gyakorlatokat az alábbi linken tudjátok megtekinteni :

Ha a panaszok a javasolt kezelések ellenére sem enyhülnek, akkor mindenképp keressünk fel szakembert (orvost, gyógytornászt)!

Share your thoughts