Az ülő életmód negatív hatásai

A mai kor egyik legnagyobb és egyben egyik legkárosabb változása az ülő életmód. Ez a probléma emberek millióit, ha nem milliárdjait érinti. Napjainkban ez egy egyre többet emlegetett téma, hiszen rengetegen már saját bőrükön is megtapasztalják ennek az életmódnak a negatív hatásait. Ha te is ezek közé az emberek közé tartozol akkor számodra is érdekes információkat rejthet ez a cikk.

Elsősorban tekintsük meg, hogy ezelőtt hogyan éltek az emberek, miért és mikor változott  meg életmódunk, valamint nézzük meg milyen negatív hatásokat okozhat ez az életforma.

Régen, még az ősemberek idején az emberek maguknak vadászták az ételt, tehát sokat futottak, úsztak és fára másztak. Na persze ez nem azt jelenti, hogy a 21. században is vadászni kellene az ételért. Esetünkben azért jelentős ez a tény, mivel az emberi test ehhez az életmódhoz alkalmazkodva fejlődött ki. Manapság viszont a legtöbb ember órákon át ülve dolgozik, tanul vagy akár még a szabadidős tevékenységeket is így végzi.

 A tizenórás ülőhelyzet olyan hátrányos elváltozásokat okozhat, amikre nem is gondolnánk.

Itt van néhány példa ezek közül:

1. A gerincsérv

Ha sérvről van szó, akkor szinte mindenki arra gondol először, hogy az illető biztos megemelte magát. Persze ez is állhat a sérv kialakulása mögött, pont úgy, ahogy az ülés is. Mi is történik ilyenkor? Az ülés egy statikusan, hosszú ideig fenntartott pozíció. Amennyiben valaki nem tartja be az ergonómiai szabályokat és görnyedten ül, megtöri a gerinc görbületeinek az ívét, így a két csigolya közötti porckorong elkezd kitüremkedni, ez esetben hátra, így megindul a sérvesedés útja felé.

2. Ízületi fájdalmak

A hosszú ideig kitartott mozdulatlan helyzeteket az ízületek sem kedvelik. Ilyenkor egyes izmok megrövidülnek és csökkentik az ízület mozgásterjedelmének mértékét, valamint az izmok vérkeringése romlik. Ezek a tartás funkcionális, majd strukturális elváltozását okozhatják. A funkcionális elváltozás jelentős mértékben javítható a megfelelő testmozgással, hiszen itt csak az izmok méretének és nyújthatóságának devianciájáról beszélünk. A strukturális esetben a csontok alkalmazkodnak és berögzülnek abba a pozícióba, amiben vagyunk, emiatt itt az eredeti állapotot nem fogjuk tudni visszaállítani, viszont mozgással van módunk javítani a helyzeten.

3. Ödémásodás

A lábak ödémásodása is tipikus eredménye az ülő életmódnak. Itt a lábak lógatása miatt romlik a vérkeringés és pangás alakul ki. Ilyenkor a vénák, nyirokerek vagy artériák nem megfelelő működéséről van szó, ami miatt lokálisan (egy helyen) vagy globálisan (több helyen) vizesedés alakul ki. Ebben az esetben érdemes megszakítani a hosszan tartó ülést a lábak átmozgatásával.

4. Fejfájás, migrén, alvászavar, hangulatingadozás

Ennek a tünetegyüttesnek egy okozója van. Mint már említettem, ülés során az ergonómia hiányában testtartásunk megváltozik. Ebben az esetben a fókusz a vállöv és nyak területére tevődik. Két vállunk előre esik, hátunk előre görnyed, nyakunk és fejünk előre csúszik. Annak érdekében, hogy lássuk az előttünk elhelyezkedő dolgokat, felemeljük fejünket, hogy tekintetünk előre nézzen, ezzel megtörve a nyakunk két oldalán található fő artériát, ami a vért az agyunkba szállítja. Ez az agy számára egy oxigénhiányos állapotot idéz elő, ami migrénes panaszokhoz, álmossághoz, alvászavarokhoz, ingerlékenységhez vezethet. A fent említett négy elváltozás csak csepp a tengerben, hiszen ezek megléte lavinaként indíthatja a további betegségek kialakulását. Fontos megjegyezni, hogy ezeknek az elváltozásoknak a hátterében még nagyon sok kiváltó ok lehet, amikről ebben a cikkben nem beszéltünk. Azonban az ergonómiai szabályok betartásával e problémák kialakulásának esélyét nagyban tudjuk csökkenteni és biztonságos körülményeket tudunk magunknak kialakítani egy kis odafigyeléssel. Az ergonómiáról bővebben a következő cikkemben olvashattok majd.

KÉPEK:

Címkép: ©AndreyPopov a Canva.com-ról

Share your thoughts