Bevezetés a köpölyözés rejtelmeibe

A HTPro repertoárjában sok egyéb más terápiás eljárás mellett a köpöly terápia is helyet kapott, ezért úgy döntöttem, hogy érdemes róla írnom néhány gondolatot. Annak ellenére, hogy több évszázados múltra tekint vissza, viszonylag kevéssé ismert. A legtöbben csupán a kezelés után fennmaradó, kör alakú köpöly nyomokkal azonosítják, ami valóban csúnyán tud kinézni és akár 2-3 hétig is látható.

A köpölyözés a hagyományos kínai orvoslás egyik ágának tekinthető, de bizonyos tekintetben több kultúrában, köztük a magyar népi gyógyászatban is fellelhető volt az ehhez hasonló eljárás. Köpölyözés során a különböző méretű harangokat a kezelni kívánt bőrfelületre helyezzük és egy kis pumpa segítségével vákuumot képezünk a harang belsejében, ami jelentősen megemeli a bőrt és az alatta levő szöveteket. A hatását reflexhatások révén fejti ki, melynek alapja, hogy az egyes reflex zónák a bőrön a beidegzés segítségével kapcsolatban vannak különböző szövetekkel és szervekkel. Tehát a köpölyözés a helyi hatásán felül mélyebben található szövetekre és szervekre is pozitívan hat. A kezelt területen az erek kitágulnak, javul a vér– és nyirokkeringés, a szövetek megnyúlnak, a feszülések oldódnak. A fájdalom csökken és nő az ízületi mozgásterjedelem. Jelentős szerepe van a méregtelenítésben és a blokkok oldásában.

A kezelés helyén a vákuum minden esetben nyomot hagy. Ez a terápia egyik velejárója! Masszázzsal vagy más kezelési eljárással kombinálva az a tapasztalat, hogy a nyomok sokkal világosabbak és gyorsabban elmúlnak. Minél sötétebben piros, lila, vagy fekete színű a folt, annál komolyabb az adott területen található elváltozás, anyagcsere zavar, fájdalom és/vagy energetikai blokk.

A kezelést legtöbbször műanyag, üveg vagy szilikon harangokkal végezzük, a könnyebb kezelhetőség és a tisztíthatóság érdekében.

Köpölyözhetünk önállóan, de végezhetjük más manuális kezeléssel együttesen is.

A kezelésnek 3 formája ismert :

1. Csúszó köpöly: ilyenkor az olajos bőrön mozgatjuk a harangot.

2. Álló köpöly: a bőrre erősebb vákummal kerül rá a köpöly, ami percekig rajta marad. A vendég közben nyugodtan fekszik és próbál lazítani.

3. Köpölyözés mozgással kombinálva

Használatával a fáradt, túlterhelt izmaink új erőre kapnak. Fájdalmak, letapadások és a csomók elmúlnak, enyhülnek. Ízületi feszülések, fájdalmak is csökkennek. Feszessé válik a bőr, javul a keringése és az anyagcseréje. Csökken a narancsbőr a kezelt területen.

A terápia alkalmazása nem javasolt vérzékenység, vérhígító szedés, erős visszeresség esetén. Akut gyulladás, daganatos betegség, bőr elváltozás, sebek esetén, valamint egyéb súlyos belgyógyászati betegségekben.

Borítókép: RDNE Stock project a Canva-ról

Share your thoughts