Bicepsz ín tendinitis

Munkám során nagyon sokszor keresnek fel különböző típusú vállfájdalmakkal. Ezek között a leggyakoribb a bicepsz ín gyulladása által okozott vállfájdalom. A bicepsz a testünk egyetlen izma, mely ízületen belül ered. Ahhoz, hogy ezt jobban megértsük, nézzük meg az anatómiai felépítését.

Latin neve musculus biceps brachii (kétfejű karizom). A felkar elülső részén helyezkedik el. Nevéből is következik, hogy van egy hosszú és egy rövid feje. A hosszú feje a vállízületen belül ered, a lapocka ízületi árkának felső részéről. Ezen okból kifolyólag hozható összefüggésbe vállízületi fájdalmakkal. A rövid feje a lapocka hollócsőr nyúlványán ered. Az izomhasak közösen futnak végig a felkarcsont mentén, áthidalják a könyökízületet és az orsócsonton tapadnak. Működésük elég összetett. A hosszú fej a vállízületben emeli a kart előre, a rövid fejjel együtt pedig hajlítják a könyököt és szupinálják (“forgatják”) az alkart. Felvetődhet a kérdés : ezek mégis hogyan okoznak váll problémát?

A válasz igen egyszerű! A probléma oka nem az anatómiai helyzet vagy a működés, hanem az életmód és a helytelen mozgás, vagy éppen a mozgáshiány.

Az izmaink különböző jellemzőkkel bírnak. Vannak olyanok, melyek rövidülésre, görcsösödésre hajlamosak, míg mások inkább megnyúlnak és teljesen elgyengülnek. Ennek következtében, már érthető, hogy ha nem mozgunk eleget, vagy helytelenül tesszük azt, akkor ezek a tényezők az izomegyensúly felborulásához vezetnek és rontják az ízület működését. A konkrét esetben ez röviden így néz ki, hogy az ízület feje, a felkarcsont, a rövidülő izmok hatására “belenyomódik” a lapocka ízületi árkába, csökken az ízületi felszínek közötti távolság és az itt található izmok (ezek között a bicepsz ín is) “beszorulnak” a vállcsúcs alá. Mozgatás során nyíró hatás, valamint ütközés érvényesül a felületükön, ami gyulladáshoz, illetve súlyosabb esetben részleges, vagy teljes szakadáshoz is vezethet. Ezt az állapotot ezért is hívjuk ütközéses vagy impingement szindrómának.

Tehát mostmár tudjuk, hogy a bicepsz ín milyen okokból fakadóan gyullad be.

Nézzük, hogyan tudunk tenni ellene!

Edzés tekintetében fontos, hogy mindig jól melegítsünk be. A trapézizom felső részét, a mellizmokat, valamint a deltaizom elülső részét és a széles hátizmot jól nyújtsuk meg, hogy a vállízület visszanyerje mobilitását. Edzés során figyeljünk, hogy ne vigyük túlzásba a nyomó jellegű gyakorlatokat a húzó gyakorlatok rovására, és fektessünk elég időt a mélyen fekvő, nem látható izmok fejlesztésére is. A fent említett izmokra edzés közben is végezhetünk korrekciós gyakorlatokat. Lazításukban a henger és különböző méretű labdák is segítségünkre lehetnek. Minden gyakorlat kivitelezésénél törekedjünk a tökéletes technikai végrehajtásra, folyamatosan korrigáljuk a tartásunkat. Ha ennek ellenére sincs javulás, mindenképp keressünk fel szakembert, aki manuális technikák segítségével jelentős eredményeket tud elérni

KÉPEK:

Címkép: ©Hank Grebe a Canva.com-ról

Share your thoughts