Divatdiéták. Bevezetés a diéták világába.

Mielőtt belemélyednénk a divatdiétákba, először is tisztázzuk a diéta fogalmát.

A diéta egy olyan különleges étrend, amit személyre szabottan sajátos egészségügyi szempontok szerint alakítunk ki, éppen ezért többet foglal magában a puszta testtömegcsökkentő fogyókúránál.

A diéták speciális étrendek, melyek egyik jellemzője az időbeliség. Ezek alapján beszélhetünk élethosszig tartó diétáról, illetve rövid, időszakos diétáról is. A diétának mindig személyreszabottnak kell lennie az egészségügyi állapot fenntartása érdekében. A rövidtávú, egyszeri diéták leginkább a fogyni vágyók kedvencei, hatásuk szakmai vita tárgyát képezi, sok esetben ugyanis több problémát okoz, mint pozitív hatást az egészségre.

Mi a probléma a divatdiéták ígért hatásaival és milyen módon mond ellent a szervezetünk optimális működésével?

A gyors eredményt ígérő divatdiéták aligha tudnak a szervezet igényeihez idomulni. Egyfelől azért, mert mindenki másképp működik, más a napi rutinja és más a napi aktivitása. Más lesz egy ülő életmódot folytató egyénnek a napi kalóriaigénye és teljesen más lesz egy aktív életmódot folytató egyénnek az igénye. Ebből máris kikövetkeztethető, hogy egy mindenki számára tökéletesnek hirdetett diéta nem tudja megállni a helyét személyre szabás nélkül.

Ne feledkezzünk meg továbbá arról a tényről, hogy a felszedett súlyfelesleget sem 1-2 hónap alatt szedjük fel, ne várjuk el a szervezetünktől, hogy 2-3 hónap alatt felépüljön évek rombolásából. Az egészséges és tartós tömegvesztés nem több, mint heti 0,5 kg, vagyis 1 hónap alatt 2 kg az ideális mennyiség.  Ha ennek akár a többszörösét is leadjuk egy hónap alatt, az megnöveli a szív,- érrendszeri betegségek kockázatát, valamint hormonális problémákhoz is vezethet. A szervezetet sokként éri a hirtelen változás és a legtöbb esetben valamilyen drasztikus módnak köszönhetően történik ilyen nagy váltás, ami hosszútávon tarthatatlan és kialakítja a jo-jo effektust. Ahhoz, hogy a súlyvesztés sikeres legyen és a szervezetünk egészsége megmaradjon, elegendő mennyiségű és minőségű, valamint kizárólag valódi tápanyagokra van szükségünk, stabil vércukorra és egy megfelelően regenerált szervezetre. Cikksorozatunk további részeiben kifejtjük, hogy ezek pontosan mit jelentenek és hogy miért nem állja meg sok esetben a helyét egy divatdiéta.

KÉPEK:

Címkép: ©KucherAV a Canva.com-ról

Share your thoughts