Erőfejlesztés alapok

Ezen cikksorozatunkban körbejárjuk az erőfejlesztés világát, annak elméleti és gyakorlati hátterével. Megvizslatjuk, hogy milyen képességek szükségeltetnek az erőnk fejlesztéséhez, mik azok az élettani hátterek, amik nagyban hozzájárulnak a sikereink eléréséhez, továbbá hogy milyen tényezők befolyásolják az erőfejlesztésünket. Részletesen bemutatjuk a különböző módszereket, tévhiteket, technikákat és gyakorlatokat, hogy a lehető legoptimálisabb módon el tudjátok érni a célotokat.

Tudástárunkat közérthető módon cikkekkel, tanulmányokkal, ábrákkal és videókkal tárjuk elétek,  hogy a tanulás öröm legyen! Kezdhetjük? 

Az erőfejlesztés valamennyi sportág számára elengedhetetlen tényező. Az erőnk fejlesztése nem csak a profi, hanem a hobbi sportolókat is lázba hozza. Mindenki jobb akar lenni az általa űzött sportban, ehhez pedig szükség van az időről időre növekvő erőre.

Mi is az az erő?

Az erő a külső erők és a mozgás közben jelentkező ellenállások legyőzésének a képessége, az izomzat aktív erőkifejtésével. Az erő a kondicionális képességek alapját képezi.

A kondicionális képességek olyan motorikus tulajdonságok, amelyek egymással és a koordinációs képességekkel szoros összefüggésben a mozgásos cselekvés sikeres létrejöttéhez szükséges erő, gyorsaság, állóképesség feltételeit teremtik meg. (Harsányi, 2001)

Akármekkora szerepet is kapjon egy kondicionális képesség az adott sporttevékenység során, ezek kevert formában jelennek meg. Tehát ha az egyén a gyorsaságát kívánja fokozni, vagy nagyobb állóképességre kíván szert tenni, akkor ezekhez nélkülözhetetlen valamely módon az erejük fejlesztése is. Ezért minden olvasónknak segítséget tudunk nyújtani, még ha nem is az erőfejlesztés a konkrét céljuk. Reméljük felkeltettük kedves olvasóink figyelmét, a következőkben kifejtjük a különböző erőtípusokat, fejlesztési módokat.

FORRÁSLISTA:

Harsányi László: Edzéstudomány I-II. – Dialóg Campus Kiadó 2001

KÉPEK:

Címkép: ©Bulat Silvia a Canva.com-ról

Share your thoughts