Fascia kezelések közérthetően

Rengeteget hallani manapság a kötőszövet, vagy másnéven a fascia fontosságáról, legyen szó akár mozgásról, akár mozgatószervrendszeri problémákról. Ezért gondoltam, hogy hozok néhány hasznos gondolatot a téma megértéséhez. Ilyenkor szokott egy hasonló cikk az anatómia mélyére menni és teljesen összezavarni mindenkit.  Aki engem olvas tudja, hogy imádom az anatómiát, de itt a szokásomtól kissé eltérek és most a közérthetőség oltárán feláldozom a tudományosságot.

A fascia, vagy kötőszövet egy nagyon általánosan elterjedt szövet féleség a szervezetben. Megtalálható a bőr alatt, az izmok felszínen, mint izompólya, a mélyebb izomrétegekben, a belső szervek burkaként, vagy éppen a csontok felszínén, csonthártya formájában. Anyaga nyálkás, átlátszó, filmréteg szerű. A vasárnapi ebédhez vásárolt csirkecomb előkészítése közben biztosan mindenki találkozott már a bőr alatt található nyálkás réteggel. Na, ez a kötőszövet!

Fontos leszögeznünk, hogy egy fasciánk van, ami több rétegben található meg szervezetünkben.  Rendszeresen találkozok olyan kommentekkel ebben a témában, ahol ez az egyik fő támadási pont, ezért gondoltam, hogy esélyt se adok erre és már rögtön az elején jelzem. Viszont ebben a formában kezelhetetlen lenne. Ezért szükség volt valami rendszert vinni bele.

Thomas Meyers a könnyebb kezelhetőség érdekében részekre osztotta, figyelve arra, hogy az egyes részek milyen funkcionális kapcsolatban vannak egymással. Munkássága során több felületes és mély réteget különböztetett meg. A teljesség igénye nélkül itt olvashattok néhányat belőlük és láthattok róluk képet is.

De miért is fontos ez számunkra?

A kötőszövet egyszerre erős és bizonyos tekintetben rugalmas, ebből következik, hogy kitűnően alkalmas támasztásra, stabilizálásra és az izomműködés, valamint a mozgás hatékonyságának javítására. De természetesen csak akkor képes ellátni a funkcióját, ha minden támogatást megkap ehhez tőlünk. A megfelelő táplálkozáson és folyadékfogyasztáson túl a tökéletes működéséhez elengedhetetlen a rendszeres, több dimenziós és biomechanikailag is helyes mozgás. Miért is beszélek minderről?

Mert az emberek jelentős része, nem iszik eleget, nem mozog rendszeresen, amit mozog azt is helytelenül teszi, és különböző mozgásszervi problémákkal, sérülésekkel küzd, melynek lenyomatai elsődlegesen mind a kötőszövetben lesznek megtalálhatók, így a tünetek megoldásához is elsőként itt kell nekikezdeni.

Legyen szó húzódásról, rándulásról, helytelen testtartásról, vagy éppen bármely más gerinc, izom, vagy ízületi fájdalomról, mindegyik esetében elengedhetetlen a környező kötőszövet vizsgálata és a benne található szerkezeti elváltozások kezelése. Erre pedig fascia alapú kezelések egész garmadája áll manapság már rendelkezésünkre. Ilyen módszer például az FDM terápia, ami egy fasciára ható, fájdalomcsillapító manuális kezelés. Legyen szó akár friss, akár évek óta fennálló fájdalmakról, az FDM (Fascia Disztorziós Modell) a leghatékonyabb megoldás. Ha érdekel hogyan is zajlik a valóságban, nézd meg ezt a videót:

Ezen felül a legtöbb masszázs forma is kiváló lehet a tünetek enyhítésére, köztük az SMR (Self Miofascial Relese) hengeres, labdás önmasszázs technikák is egyszerűen elsajátíthatóak és bármikor elvégezhetőek. Az SMR használatáról ha bővebbet szeretnél, nézd meg ezt a videót:

Szintén gyakran végzett módszer, főleg a rehabilitációban, a Flossing technika alkalmazása, ahol egy kompressziós technikát alkalmazunk az érintett testrészen egy gumiszalag segítségével. A leszorítás miatt csökken a terület vérellátása átmenetileg, ami segíti az öngyógyító folyamatok beindulását, valamint mozgással és /vagy manuális kezeléssel kombinálva még hatékonyabbá tehető, segítségével javítható a szövetek egymás mentén történő elcsúszása és a kóros letapadások oldása. A módszer működéséről a gyakorlatban itt láthattok egy videót tőlünk:

Természetesen ezeken felül még rengeteg technika és módszer alkalmas a mozgásszervi panaszok kezelésre, ahol a fasciára (is) hatunk közvetlenül, vagy közvetve. Biztosan hallottatok már a köpölyözésről, vagy a fascia kés alkalmazásáról. Talán ezek a legismertebbek közülük.

Remélem sikerült kicsit betekintést adni a kötőszöveti kezelések csoportjába, ami segítségetekre tud lenni a számotokra a legmegfelelőbb terápia kiválasztásában. Ha kérdésetek van, keressetek bennünket az elérhetőségeinken.

KÉPEK:

Soós Mónika Alexandra

Share your thoughts