Képességek – mobilitás és stabilitás

Mire van szüksége egy sportolónak? Mire van szükség például egy guggoláshoz? A válasz: képességekre. Minden a képességekről szól. Fejlesztjük a hajlékonyságunkat, stabilitásunkat, erőnket, sebességünket, gyakorlati technikánkat, ízületi mobilitásunkat, elősegítjük az izomnövekedésünket és így tovább. A szükséges képességek száma valamennyi sportban nagyon magas, ezért mindegyik fejlesztése kiemelt jelentőségű.

Mindegyikünknek, legyünk akár hobbi sportolók vagy élsportolók, szükségünk van általános fizikai felkészültségre. Az általános fizikai felkészültség fizikai jellemzőink széles tárházát foglalja magába, amit jobb esetben már gyerekkorban elsajátítottunk, de ha nem így történt, semmi probléma, soha sem késő magunkévá tenni a szükséges képességeket. Általános fizikai felkészültségünk célja az erőnlétünk összes képességének javítása. Ezek a képességek magukba foglalják a szervezet alapképességeit, melyek lehetővé teszik valamennyi fizikai tevékenység elvégzését.

Az általános fizikai felkészültség az alap, amire a speciális fizikai felkészültség épül. Vigyáznunk kell, hogy a specializáció sose előzze meg az általános felkészítést, mindaddig, amíg az utóbbit nem maximalizáltuk. A korai túlspecializáció hirtelen teljesítmény növekedést von maga után, viszont ezután egy stagnáló időszak jöhet, aminek következtében a korai sikerek ellenére nagy lemaradást konstatálhatunk vetélytársainkkal szemben, akár egy túl korán alkalmazott speciális gyakorlatból fakadó sérülés következtében.

A mobilitás és a stabilitás kérdéskörével nyitjuk a képességek témáját részletesebben. Bármilyen feladattal, gyakorlattal találkozunk, megfelelő mobilitással kell rendelkeznünk, hogy azt az adott mozgást el tudjuk végezni. De mi az a mobilitás? A mobilitás gyakorlatilag a mozgásunk szabadsága. A mobilitás jelenti az ízületeink mozgástartományát, az izmaink hajlékonyságát. Gondoljunk csak bele, ha nem rendelkezünk elég mozgástartománnyal az ízületeinkben, vagy túlságosan merevek az izmaink, hogy tudnánk helyes technikával kivitelezni egy guggolást? A válasz: sehogy! Ráadásul, ha ezen aspektusok teljesítése nélkül látunk neki egy gyakorlatnak, akkor nagy eséllyel belefuthatunk egy sérülésbe. Bármilyen feladatba is fogunk bele, elsődlegesen foglalkoznunk kell a mobilitásunkkal.  Ezután jöhet a stabilitás. A stabilitás maga a kontroll. Két részre oszthatjuk, az egyik a statikus a másik pedig a dinamikus kontroll. Az utóbbi az ízületeink helyzetének kontrollja, például a vállöv megtartása bizonyos mozgás közben, az előbbinél pedig izometrikus kontrollról beszélhetünk.

Nézzük meg az ízületeinket a mobilitás – stabilitás nézőpontjából. Az ízületeink egy meghatározott sorrend alapján rendeződnek be, azok szükségleteik szerint. Az alábbi megközelítés Gray Cook és Michael Boyle nevéhez fűződnek. A boka mobil, a térd stabil, a csípő mobil, az ágyéki gerincszakasz stabil, a háti gerincszakasz mobil, a lapocka stabil és a lapocka-felkarcsonti ízület mobil. Jól látható, hogy az ízületeink váltakoznak a mobilitás és a stabilitás alapján.

A sportolók által elszenvedett sérülések sokaságában fellelhető az a probléma, hogy az ízületeik felborult mobilitási-stabilitási funkció alapján működnek. Ha valamelyik ízületben problémánk van, akkor érdemes a fölötte és az alatta lévő ízületet megvizsgálni, hogy azok megfelelően működnek-e, mert gyakran ott kell keresni a probléma forrását. Figyelnünk kell rá, mert ha egy ízületünk elveszti a funkcióját, akkor az tovább gyűrűzhet az egész testünkön. A bokának mobilnak kell lennie, de ha elveszti a mobilitását és stabil lesz, akkor a térd instabillá válik. Ennek következtében a csípő elveszti a mobilitását, az alsó háti gerincszakasz mobillá válik és így tovább (tehát ha veszítünk a boka mobilitásából, akkor fájni fog a térdünk; ha csökken a csípőnk mobilitása, akkor fájni fog a hátunk alsó szakasza).

Jól kivehető tehát, hogy rendkívül fontos foglalkozni az ízületeink funkciójával. Ha egy mozgást, egy guggolást nem tudunk jól végrehajtani, nem guggolunk jól, akkor erre ne erősítsünk rá, ne végezzünk guggolást, mert csak rontunk a helyzetünkön és lesérülünk. Ha szükséges keressünk fel egy szakembert, kérjük a segítségét vagy járjunk utána rendesen, hogy tudjuk optimalizálni a helyzetünket. A végére van egy jó hírünk számotokra, a jövőben hozunk nektek oktatóanyagokat, képeket, videókat, szöveges illusztrációkat, amikben bemutatjuk, hogy hogyan tudtok foglalkozni az ízületeitek épségével, funkciójuk visszaállításával. A cikk végéhez értével ne zárjátok be a böngészőt, nézzetek szét a további aktuális tartalmaink között, csemegézzetek tovább kedvetekre!

KÉPEK:

Címkép: ©Nastco a Canva.com-ról

Share your thoughts