KinesioTape alkalmazása a hétköznapokban

Biztosan mindenki látott már színes szalagokat a sportolókon a nevesebb versenyeken. Ma már bárki számára elérhető, nem kell hozzá sportolónak lenni. Az 1970-es években Kenzo Kase japán orvos nevéhez fűződik a módszer kitalálása. Mai formájában a 2008-as olimpián jelent meg néhány sportolón, ezek után hamar széles körben elterjedt. Kenzo Kase célja a merev rögzítések kiváltása volt, a bőrhöz és az izomzathoz hasonló rugalmas anyaggal, mely csak a szükséges mértékben rögzíti a sérült területet és a rugalmasságánál fogva tudja segíteni a funkciót. Ezzel a módszerrel az adott testrész mozgásban tartható, így gyorsabban gyógyul és elkerülhetőek az immobilizációból (rögzítés) fakadó szövődmények (pl.: sorvadás, letapadáspk, mozgásbeszűkülés, keringés romlás stb.).

Ezek után nézzük meg, mi is a tape pontosan?

A KinesioTape nem más mint egy kb. 95%-os pamut szalag, mely a fennmaradó részben elasztánt tartalmaz. Ettől lesz olyan rugalmas, mint a szöveteink. Hosszában 50-60%-ban nyújtható, kereszt irányban viszont nem rugalmas. Egyik oldala akril ragasztó anyaggal van bekenve, ez biztosítja a tapadását a bőrön. Mellékhatásoktól és egyéb vegyszerektől mentes. Allergizáló hatása is elenyésző.

Megfelelő technikával felhelyezve többek között elérhető vele fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés, ízületi stabilizálás és propriocepció javítás. De ezeken túl jól alkalmazható egy sérült izom funkciójának javítására, a testtartás vagy egyes területek korrigálására, valamint izomlazításra. Gyorsítja az ödéma és a bevérzések felszívódását, javítja a vér- és a nyirokkeringést.

Felhelyezése pontos anatómiai és élettani ismereteket igényel, ezért kizárólag képzett szakember helyezheti fel a szalagokat. A helytelen felhelyezésnek lehetnek káros következményei!

A szalagok színei színterápiás szempontból is érdekesek lehetnek a kezelés végkimenetelét tekintve, habár ilyen irányú hatásukat sokan megkérdőjelezik. Korábban én is elég szkeptikus voltam a különböző színek eltérő hatásaival kapcsolatban, de volt néhány igen meglepő tapasztalatom, ami alátámasztotta ezt. Színterápiás szempontok alapján megkülönböztetünk hideg (kék, zöld, fekete), meleg ( piros, sárga, narancssárga, rózsaszín) és semleges ( fehér és bézs) színeket. A színhőmérséklet kimérhetően szerepet játszik a bőr felszíni hőmérsékletének változásában, így nem esztétika vagy egyéb hitrendszerek alapján válogatunk.

A friss, akut sérülésekre hideg színeket ragasztunk, mert a meleg fokozza a gyulladást és vele együtt a tüneteket. Viszont a régi, régóta fennálló sérülésekre meleg színeket alkalmazunk, mert azok segítenek csökkenteni a tüneteket. Ha izom vagy ízületi sérülésed, fájdalmad, vagy bármilyen egyéb, akár komplexebb, mozgásszervi panaszod van, mindenképp keress fel egy tape terapeutát, mert valószínűleg fog tudni segíteni a te problémádon is, ugyanakkor más terápiák kiegészítéseként működik a leghatékonyabban.

Share your thoughts