Mi a flossing terápia és mire jó?

5 évvel ezelőtt jelentkeztem egy tanfolyamra, ahol egy nagyon hatékony manuális technikát tanultunk meg. A tanfolyamot egy kiváló német kolléga oktatta. A nap során többször mesélt arról, hogy a híres futballistát, Ibrahimovicsot, hogyan rehabilitálta egy komoly balesetből. Ennek keretei között hallottam először a flossingról és elképesztő hatékonyságáról. Néhány hét múlva már ott ültem az első tanfolyamon, hogy én is szakszerűen tudjam alkalmazni a saját praxisomban.

A flossing valójában több különböző színű, vastagságú és erősségű szalag. A rövidebbeket és a gyengébbeket általában a rehabilitáció kezdeti szakaszaiban, valamint kisebb testrészeken alkalmazunk.

Az vastagabb, erősebb és hosszabb szalagokat a rehabilitáció későbbi szakaszaiban, valamint nagyon ízületeken, testrészeken használjuk.

Maga a módszer egy viszonylag új, kompressziós és mobilizációs technikának tekinthető. Alkalmazása során a szalagot a kezelni kívánt végtagra tekerjük fel lentről -fölfelé, kívülről- befele (disztáltól-proximál felé), úgy hogy a szalag egymással 50%-os fedésben legyen és a kiválasztott feszességet végig fenntartsuk a felhelyezése közben. Ezt követően lehet benne mozogni, illetve más manuális vagy mobilizációs technikával is lehet kombinálni. Általában 2-3 percig marad fent egy körben, majd lehet ismételni. Viszonylag egyszerűnek tűnik a használata, de én azért óvva intek mindenkit attól, hogy hozzáértő szakember segítsége nélkül kezdjen el kísérletezni magán.

Rengeteg területen, kiválóan alkalmazható, de mint minden másnak, ennek is megvannak a határai és a kontraindikációi.

Melyek ezek a teljesség igénye nélkül ?

– nyílt sebek, sérülések

– véralvadási problémák

– trombózis, trombózis hajlam vagy családi halmozódás

– visszeresség

– súlyos belgyógyászati betegségek stb.

Hatásai:

– mozgásterjedelem növekedés

– letapadások, szöveti blokkok oldás a

– ödéma csökkentés

– anyagcsere javítása

– regeneráció gyorsítása

Segítségével gyorsabb a gyógyulás és hamarabb vissza lehet térni a napi rutinhoz, sporthoz.

Természetesen ez a módszer sem mindenható, de sokak esetében bizonyítottan hatásos!

Share your thoughts