Minden, ami gluténmentes, az egészséges és diétás is?

Azt gondolom nem nehéz elveszni a táplálkozási irányelvek sűrűjében. Ha nyitott is vagy rá és keresed a számodra megfelelő irányt, akkor naponta több hirdetés, oldal, videó jön veled szemben a közösségi médiában, melyek között igazán nehéz kiigazodni. Sok közül az egyik legnépszerűbb kérdés: Érdemes gluténmentesen étkezni vagy sem?

Nézzük, mi is az a glutén. A glutén, -más néven sikér-egy fehérje, mely a kalászos gabonákban fordul elő úgy mint rozs, árpa, búzafélék. Gliadinból és gluteninből áll, az előbbi felel igazán a gluténérzékenységért. Három betegség tartozik ebbe a körbe:

  • Cöliákia: Autoimmun eredetű betegség. Az indokolatlan immunválasz a vékonybél károsodását segíti elő, mely azt eredményezi, hogy más tápanyagok sem tudnak rendesen felszívódni. Ettől pedig tápanyaghiányos lesz a szervezet.
  • Allergia:A gabona vagy annak egy alkotórésze (itt nem csak a glutén lehet a ludas) allergénként hat, a szervezet ellenanyaggal védekezik.
  • Nem cöliákiás gluténérzékenység: Gyógyítható állapot, leggyakrabban valamilyen emésztőrendszert érintő betegség okozza ami miatt megnő a bélfal áteresztő képessége így a tápanyagok félig emésztetlenül kerülnek a szervezetbe.

Mitől lett ennyire népszerű és elterjedt a glutén és az ezzel kapcsolatos kérdések?

A szív, érrendszeri betegségek tömkelege mellett az emésztőrendszeri betegségek korát éljük és próbáljuk megfejteni mit, hol hibázunk..

Az élelmiszergyártás felgyorsult, az elkészítési folyamatok megváltoztak, a minőség romlott, ellenben mindenhez azonnal hozzá tudunk jutni. A feldolgozási folyamatok során a búza learatásán át a pékáruk elkészítéséig megváltoztak a körülmények, melyek a gluténérzékenység hajlamának növekedéséhez vezettek. Régen kovászos kenyeret ettek az emberek, nem pedig tartósítószerrel, ízfokozókkal és más kemikáliákkal dúsított pékárunak nevezett dolgokat, melyek hosszútávon felszívódási zavarhoz és egyéb emésztőrendszeri problémákhoz vezetnek.

A kovásszal készült kenyér elkészítése nem megy egyik pillanatról a másikra, ugyanis ahhoz hogy a fermentáció rendben végbe menjen a tésztában, idő kell. A hosszú kelési időszak alatt a gabonában található glutén úgymond előemésztődik, részben lebomlik, úgyhogy az emésztőrendszernek jóval kevesebb dolga lesz majd, amikor feldolgozza a kenyeret. A jó bélflóra számára a kovászos kenyér mindemellett valódi prebiotikum, vagyis az igen összetett baktériumflóránknak remekül hasznosítható tápanyaga.

Van azonban más alternatíva is, hogy ha szükséges teljesen száműznöd a glutén az életedből.

Egyre több boltban találod meg a polcokon a glutnénmentes termékeket.

És meg is érkeztünk az eredeti kérdéshez: Minden, ami gluténmentes az egészséges és diétás

is?

Persze, hogy nem… Mindig arra buzdítok mindenkit, hogy olvassa el a termékek hátulját és nézze meg, miből készültek. Glutént konkrétan nem tartalmaznak ezek a termékek, de legtöbbjük ugyanúgy tartósítószerrel, színezékkel, adott esetben olyan hozzávalókkal telített, melyek hosszútávon szintén ártalmasak a szervezetnek. Ha tehetjük, hasonlítsuk össze az összetevők és tápanyagtartalmuk listáját egy „hagyományos” pékáruéval. Látni fogjuk, hogy adott esetben a szénhidrát ( https://www.htpro.hu/valoban-felnunk-kell-a-szenhidratoktol/) tartalmuk nagyobb, illetve rostszegényebbek is. A legtöbb ilyen finomság finomított keményítővel teli, mely nagyszámú szénhidrátot tartalmaz, aminek fogyasztása után gyorsan helyreállítja az ember energiaigényét, de ha nagy mennyiséget fogyaszt belőle, akkor a test elkezdi felhalmozni az energiát zsír formájában. A módosított keményítőt finomítással nyerik a burgonyából, növeli az inulin szintjét a szervezetben, elősegíti az érelmeszesedés kialakulását, valamint a hormonrendszer felborulását is okozhatja nagy mennyiségben fogyasztva. Növeli számos betegség esélyét, különösen a gyomorral és a belekkel kapcsolatos betegségeket, és emésztőrendszeri megbomlást is okoz.

Miért kerüljük még a finomított szénhidrátokat?

  • A feldolgozatlan zöldségekben, gyümölcsökben, magokban a rost tartalom magasabb, melynek számos jótékony hatása van amellett, hogy jobban eltelít, ezáltal tovább tart a jóllakottság érzés.
  • A túlságosan feldolgozott, finomított termékek meglehetősen magas omega-6 tartalommal bírnak.( https://www.htpro.hu/kevesebb-zsirfogyasztas-karcsusag/)
  • Elenyèsző a mikrotápanyag tartalmuk.

(https://www.htpro.hu/vitaminok-mit-mivel-mikor/ )

  • Magas emulgeálószer tartalom. Ezek olyan vegyületek, amelyek segítenek megakadályozni, hogy a zsír és a víz szétváljon az élelmiszerekben. Ezek szintén nagy mennyiségben fordulnak elő a feldolgozott élelmiszerekben. Mosószerként viselkednek, és eltávolíthatják azt a nyálkahártyát, amely a beleket béleli, és védi a sejteket. Ezáltal az emberek ki vannak téve a bélbetegségek vagy az ételallergiák kockázatának.
  • Túl sok nitrát. A nitrátok, olyan termékekben találhatóak, mint a pácolt húsok, felvágottak, párizsi. A szervezetben egy nitrozoureának nevezett vegyületekké alakulnak át. Ezeket a vegyületeket összefüggésbe hozták a vastagbélrákkal.

Tehát egyszer-egyszer kiváló alternatíva, hiszen végre annak is akad opció a pékáruk polcain, aki eddig messziről elkerülte azokat. A mértékletességen van ismét a hangsúly, hiszen a változatos, rostdús, tápanyagokban gazdag táplálkozást nem helyettesítik.

Nem nagy felfedezés, hogyha igazán olyat szeretnél enni, amiről tudod, hogy miből készült, akkor készítsd el te magad! Szerencsére rengeteg lisztfajta van, melyekből számos gluténmentes finomságot készíthetünk és számos recept lapul az interneten, melyek segítségünkre szolgálnak. Törekedjünk rá, hogy étkezéseink legyenek változatosak, igyekezzünk színes ételeket fogyasztani és olyan helyről tájékozódni az adott témában, melyben maximálisan megbízunk és hitelesnek találjuk.

Mert ugyebár attól, hogy egy étel gluténmentes, az nem egyenlő azzal, hogy egészséges, sem azt, hogy diétás…

Fotó: a_namenko a Canva.com-ról

Share your thoughts