Plantar fasciitis, másnéven a talpi bőnye gyulladása

A sarok és talp területén jelentkező fájdalmak egyik legfőbb kiváltó oka a talpi bőnye gyulladása. Ha sokszor jelentkezik nálad is ezeken a területeken panasz, akkor itt megtalálhatod a számodra megfelelő megoldást.

A talpi bőnye egy vastag, kötőszövetes lemez, amely a lábujjak és a sarokcsont között helyezkedik el. Rugalmasságának köszönhetően legfontosabb funkciója a becsapódással járó mozgásformák közben létrejövő, talpra ható erők elnyelése. Továbbá szerepet vállal a talpboltozat kialakításában is.

A fájdalmat gyulladás okozza, mely az esetek többségében a csont és a bőnye találkozási pontjánál alakul ki, azaz a sarokcsont területénél és a lábujjak tövénél. A panasz is ezeken a területeken lesz a leghangsúlyosabb. Ez azért van, mivel a csont, a kemény felületének köszönhetően jobban irritálja a vele érintkező ínt, mint ahogyan azt a lágyrészes képletek (pl.: izom) teszik. A gyulladás hatására a bőnye vastagabb és rugalmatlanabb lesz, ami miatt funkcióinak sem tud majd eleget tenni.

A hosszan fennálló fájdalom miatt sántítással fog kompenzálni a beteg, ezáltal további aszimmetrikus terhelést idéz elő, ami a test más területein is problémákat okozhat, például a boka , térd és csípő környékén fájdalmakat, stb. Annak érdekében, hogy elkerüljük az imént említett problémák kialakulását és megoldjuk a jelenlegi helyzetet, néhány korrekciós gyakorlatra lesz szükségünk. Fontos, hogy amint észleltük a tüneteket, meg kell kezdeni a tréninget, amivel megelőzhetjük a probléma krónikussá válását.

Az állapot létrejöhet aszimmetrikus mozgástól, ilyenkor egyes pontok túl-, míg más területek pedig alulterhelődnek. Ezt a mozgásformát kiválthatja a talpboltozat ellapulása és a bokák bedőlése (köznyelven lúdtalp), melynek során megváltozik a talp terhelése. A gyulladás keletkezhet pl.: sportolóknál futás, ugrás, talajfogás, elrugaszkodás stb. során létrejövő folyamatos becsapódástól, ami egy ismétlődő erőbehatás a talpra nézve. Nem csak sportolóknál gyakori a sérülés, hanem fizikai munkásoknál, pincéreknél és minden olyan munkát végzőnél, aki órákon át talpon van. Túlsúlyosoknál is nagy a kialakulás veszélye, hiszen itt nagyobb súly helyeződik a talpra, ami egy plusz terhelést ad az izmoknak, inaknak, szöveteknek. Persze nem minden esetben kell valami kirívó állapot ahhoz, hogy a probléma kialakuljon, beszélhetünk egyszerűen arról is, hogy valaki mezítláb járkál a kemény talajon (pl.: otthon), vagy elkopott, nem megfelelő lábbelit visel.

A korrekció során nem a helyi tünetet fogjuk kezelni, hanem a kiváltó okot. Ha ez az ok egy bizonyos sportági mozgásforma, akkor amíg a probléma fennáll, fel kell függeszteni, vagy legalábbis mérsékelni kell az adott sportág gyakorlását a gyógyulás érdekében. Kímélő, a kiváltó októl eltérő mozgást végezhetünk a kezelés ideje alatt is. Amint a fájdalom megszűnt és az állapot stabil, fokozatosan vissza lehet integrálni az adott mozgásformát az életvitelbe, azonban fontos, hogy korrekció hiányában a probléma nagy eséllyel visszatérhet.

Itt van néhány egyszerű, otthon is kivitelezhető gyakorlat a probléma kezelésére:

Nyújtsuk és hengerezzük a vádli egész területét. Kislabdával a talpi részt is masszírozzuk, ügyelve arra, hogy ne fejtsünk ki túl nagy erőt, valamint kerüljük a csontos részeket, hiszen a túlzott mértékű nyomás hatására szintén gyulladhatnak ezek a területek. A hengerezés nem csak ellazítani segíti az izmot, hanem fokozza a vérkeringést, ami elősegíti a regenerációt. Meg kell tanulni helyesen használni a talpi boltozatainkat a mindennapjainkban is. A régi elkopott lábbelit cseréljük új és kényelmes cipőre. Figyeljünk arra, hogy a sarka ne legyen túlzottan magas, hiszen a sarok emelésével ismét egy, a neutrálistól eltérő talphelyzetet fogunk kialakítani. Kiegészítésképpen betehetünk egy vékony, szilikonos betétet a cipőbe, ezzel puhítva az alátámasztási felületet. Kerüljük a kemény talajon való mezítlábas járást. Elhízás esetén ügyeljünk az optimális testsúly visszanyerésére, de a korrekciót itt sem hanyagolhatjuk el! A gyulladás területét jegeljük 10-15 percen keresztül, majd hagyjuk, hogy a testünk hőmérséklete visszamelegítse ezt a részt. Ez a hideg-meleg kezelés segít enyhíteni a gyulladás mértékét. Ha a panaszok nem enyhülnek, és az állapot stagnál a korrekció ellenére is, mindenképpen egyeztessünk szakemberrel.

FORRÁSLISTA:

https://elethosszig.hu/talpi-bonye-gyulladas-azaz-fasciitisplantaris/


KÉPEK:

Címkép: ©sittithat tangwitthayaphum a Canva.com-ról

Share your thoughts