Tényleg annyira fontos kollagént szedni?

A kollagén az egyik legnépszerűbb fehérje a nők körében, hiszen a bőr fiatalságáért, a haj és körmök megfelelő állapotáért felel. De nem csak ezek tartoznak áldásos hatásai közé. A sportolók körében is igen népszerű, hiszen terhelés során a csontok, ízületek, porcok fokozott igénybevételnek vannak kitéve és azok szakítószilárdságát növeli.

Valóban hasznosulnak a mesterségesen előállított porok, tabletták és egyéb kollagén tartalmú készítmények? Erre keressük most a választ.

Mi is a kollagén? Miben található meg természetes módon?

A kollagán egy, a testünkben előforduló fehérje, melynek 40 típusát azonosították, típustól függően az ínszalagokat, bőrünket, izmainkat és csontjainkat alkotja és építi fel. Testünk kollagéntartalma korunk előrehaladtával folyamatosan csökken, bőrünk 75%-át teszi ki, a teljes testünk fehérjetartalmának mintegy 30%-a kollagénből áll. Kötőszövetünk egészségéért tehát nagy mértékben felel, így nem csoda, hogy ennyire népszerű.

A kollagén a testünkben aminosavakra bomlik, tehát megfelelő táplálkozással is be tudjuk juttatni szervezetünkbe, nem kellenek hozzá különleges készítmények. A glicin például fellelhető a marhahúsban, a lazacban vagy a hüvelyesekben, a zabpehelyben, tökmagban, rizsben, földimogyoróban és a búzacsírában. A prolin lencsében és tofuban található meg. A csontleves és a zselatin biztosítják a hidroxiprolint. Valamint a csirkehús, tojás és citrusfélék fogyasztása is segíthet a megfelelő szintentartáshoz. A megfelelő kollagéntermeléshez elengedhetetlen a magas C-vitamin, cink és réz, így ezekre is érdemes odafigyelni. Aki húsevő, annak kifejezetten ajánlott az állatok porcos, inas részeit is fogyasztani, levesbe főzni, hiszen ezek kollagéntartalma a legmagasabb. Nem utolsósorban a megfelelő mennyiségű testmozgás, a szabad levegőn való tartózkodás és a jó minőségű alvás, pihenés is rendkívül fontos a megfelelő kollagénszintézishez.

Különböző diéták, fogyókúrák, életszakaszok, betegségek esetént előfordulhat azonban, hogy nem tudjuk táplálkozással bejuttatni azokat az aminosavakat, vitaminokat, amelyekre szükségünk van. Ilyenkor különösen jó, hogy számos lehetőség közül választhatunk, az egészségünk érdekében. A kollagén készítmények általában hidrolizált formában kerülnek a polcokra, ami azt jelenti, hogy egy, már a szervezetnek könnyen hasznosítható formájában juttatjuk be. Igyekezzünk olyan választani a polcokról, melynek magas a hidrolizált kollagéntartalma, valamint adott esetben tartalmaz C-vitamint és/vagy E-vitamint is, mely szintén fontos az egészséges bőrhöz. Érdemes por formájában fogyasztani, hiszen a kapszulás kiszerelések több, a szervezet számára felesleges hozzáadott anyagot is tartalmazhatnak.

Fotó: Yulia Lisitsa a Canva.com-ról

Share your thoughts