Tényleg fontos reggelizni?

Vendégeimmel való konzultációk során a legtöbbet hangoztatott mondatok a táplálkozás kapcsán: -Nincs időm reggelizni. Nem tudom, hogy mit egyek reggelire. Ha nem reggelizem, legalább nem vagyok éhes ebédidőig. Elvagyok egy tejeskávéval. Csak egy péksütit szoktam befalni.

Kell egyáltalán reggelizni?

Bogozzuk ki az ezzel kapcsolatos gondolatmeneteket, nézzük meg a „reggeli mítoszt” nagyító alatt!

Miért fontos számunkra ez az étkezés?

Ez az az étkezés, mely meghatározza a napod további részét. Bizonyosan hallottál már a szervóráról, ami azt mutatja meg, hogy minden órában más-más szervünk kap főszerepet a testben, akkor működik a legoptimálisabban, legintenzívebben. Ha ezt ismerjük, megtámogathatjuk szervezetünket, segítségére lehetünk. Cserébe a lehető legtöbb energiát kapjuk tőle. A reggeli órákban 5-7 óra között a vastagbelünk kap főszerepet, ekkor intenzívebb a bél perisztaltikus mozgása és optimális esetben a salakanyagok ürítésének ideje ekkor történik. 7-9 óra között a gyomor van porondon, ekkor terhelhető leginkább, ekkor tud a leghatékonyabban dolgozni. Tehát ez lenne az optimális étkezési időszak.

Azonban ez nem ennyire egyszerű, hiszen számos életforma, élethelyzet van, ami nem összeegyeztethető ezzel az orvoslási elmélettel. Én jobban preferálom 1. étkezésnek hívni a reggelit, hiszen nem mindenki ugyanakkor reggelizik.

Az 1. étkezésed meghatározza az egész napodat. Ébredés után optimális esetben a vérnyomásod, pulzusod, vércukorszinted alacsonyabban van, ezért nagyon fontos odafigyelni mivel indítod el a napi munkamenetet, hogy optimálisan tudjon energiát biztosítani a szervezted a nap további szakaszában.

Ha a reggelid üres, gyorsan felszívódó szénhidrátból (péksütik, cukros müzlik) áll, hirtelen energiát kapsz és ébernek érzed majd magad, de hamarosan hirtelen zuhanást követően fáradság és farkaséhség törhet rád. Erről itt olvashatsz bővebben:

Ezért nagyon fontos, hogy olyat együnk először a nap folyamán, mely eltelít, energiát ad és következő étkezésig eszedbe sem jut az étel. Ilyenkor lehet fehérje- és zsírdúsabb az étkezésünk, minimálisabb lassan felszívódó szénhidráttal, rostdús zöldségekkel. Tehát kiváló választás ilyenkor valamilyen tojásos/húsos reggelit választani. Ha édes reggelit kívánsz, akkor érdemes a zabot alapul venned, ezt olajos magokkal, némi gyümölccsel, fehérjeporral gazdagíthatod. Számtalan módon el lehet készíteni ezeket az ételeket és nem több idő, mint sorban állni a bizonyos péksüteményekért. Nem utolsó sorban ha magunk készítjük el, tudjuk milyen alapanyagokból van, ami egészségünket tekintve nem kis szempont.

Meg is érkeztünk a „Reggelizz úgy, mint egy király,…vacsorázz úgy, mint egy koldus” mondáshoz. Ezen keresztül válaszolnék arra, hogy miért nem ajánlom, hogy ebédidőig csak tejeskávéval adjuk meg az energiát magunknak. Ha a nap folyamán szépen fokozatosan csökkentjük az adagokat, estére nem leszünk farkas éhesek, nem tépjük fel a hűtőt haza érkezést követően és eszünk meg mindent, mi a kezünk ügyébe kerül.

Azt hiszem sokan ismerjük az „1. kávémig hozzám se szólj!” reggeli érzést. Még ki sem nyílt a szemünk, már is kortyolgatjuk az életmentő, energiát adó nedűt. Nem szeretnék pro és kontra tényeket felhozni a kávéfogyasztással kapcsolatban, hiszen mindkettő megdőlni látszik. Egy azonban biztos, hogy ébredés után a mellékvesénk egy kortizol nevű stressz hormont termel, mely arra szolgál, hogy menj, csináld a dolgod, ne bóbiskolj vissza. Ez egyénenként eltérő mennyiségű lehet. Ha azonban te koffeinnel bombázod a szervezeted 3 perccel az ébredésed után, azt fogja érzékelni, hogy felesleges neki ezt a hormont termelni hiszen megkapja külsőleg a pörgetést vagy még rá is teszel egy lapáttal, ami később egészségügyi problémákhoz vezethet. Érdemes tehát 40-60 perccel ébredést követően, adott esetben az 1.étkezésed körül elfogyasztani azt a bizonyos kávét, hogy a tested megfelelően működjön.

Összefoglalásképpen hoztam pár tanácsot, hogy könnyebben induljon a napod!

Ne ragaszkodj a klasszikus reggelikhez! Egy előző napi megmaradt ebédet is ehetsz másnap 1. étkezéskor, vagy akár fel is használhatod. Pl. csirkehusit szendvicsbe vagy toastba lehet tenni. Visszahűtött rizst salátával, husival elfogyasztani.

Készítsd el előző este a reggelidet! Ha olyan, sütőben vagy mikróban pont felmelegszik, amíg felöltözöl.

Készíts vasárnap egy nagy adag összevágott saláta keveréket, melyet a hét többi napján porciózva magaddal tudsz vinni a reggeli mellé!

Tojást használj bátran szendvicsbe is! Ezt lehet hidegen vagy frissen elkészítve is.

Ébredj 10 perccel hamarabb! Pont ennyi idő kell, hogy elkészítsd magadnak a reggelit és ne a pékségben várakozz.

Légy tudatos, a tested meghálálja!

Íme egy receptötlet, mely reggelire, vacsira is kiváló lehet:

Share your thoughts