Túledzés

Edzéseink során úgy érhetünk el megfelelő fejlődést, ha összhangban van a testünk működése a pihenéssel. Az edzéseink befejeztével a testünk igyekszik visszanyerni azt az energiát, amit az edzéssel elvesztettünk. A regeneráció közben a szervezetünk nem csak az edzés előtti állapotunk helyreállítását végzi, hanem felkészül a következő igénybevételre, és a teljesítőképességünket a kiindulási állapotnál magasabbra állítja be. A túl gyakori edzések, a kevés pihenés kedvezőtlen hatást gyakorolnak szervezetünkre, csökken a teljesítőképességünk, a túledzés állapotába kerülünk. Törekednünk kell az edzés és a pihenés megfelelő egyensúlyára.

Kétfajta túledzettségi állapotot tudunk megkülönböztetni.

Az első a basedowoid típus. A basedowoid, más néven szimpatikus jellegű túledzettség gyakorta az erő és a technikai sportágakat űző embereknél jelentkezik. Itt jellemzően álmatlanságtól, étvágytalanságtól küzd az egyén. Éjszaka gyakorta heves izzadások gyötrik, karikás szemekkel ébred és gyakori a sápadtság. Erős hajlam alakul ki a fejfájásra, felgyorsul a nyugalmi pulzus, megemelkedik a testhőmérséklet, továbbá a mozgástevékenység koordinálatlan, nyugtalanság alakul ki, súlyosabb esetben depresszió.

A másik az addisonoid típus, paraszimpatikus jellegű túledzettség. Jellemzően az állóképességi sportokat űzőknél, idősebbeknél alakul ki. Ennél a típusnál fokozottabb fáradékonyság jellemző, az idegrendszeri gátlások jobban előtérbe kerülnek, légzési zavarok alakulnak ki. Ennek a típusnak a kialakulását nehezebb észrevenni, mert eleinte kevés jel utal a problémára, az alvásunk sokáig normális, az étvágyunkkal együtt; sokáig nem alakul ki koncentráció hiány, normálisan működnek agyi tevékenységeink, a terhelhetőségünk is kezdetekben csak minimálisan csökken. Gyakran akkor derül fény rá, amikor már súlyosbodik az állapotunk, régóta ebben a túledzettségi formában szenvedünk, ezért a legapróbb jeleket is körültekintően vizsgáljuk meg!

Kérjük szakember segítségét, ha nem boldogulunk a különböző komponensek összhangba állításával.

A túledzettség elkerülhető megfelelő edzéstervezéssel, teljesítmény tesztekkel, megfelelő táplálkozással és minőségi pihenéssel. Néhány embernek a pihenés csak annyit tesz, hogy nem edz, azonban fontos, hogy a pihenésünk minőségi legyen. Vegyünk egy forró fürdőt, menjünk el masszíroztatni, olvassunk, meditáljunk. Nagyon hatásos, ha mindennap kellő időt töltünk a friss levegőn és próbáljunk meg minél többet a napfényen lenni. Az étrendünk legyen kiegyensúlyozott, figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, vitaminfogyasztásra. Ha szükségünk van segítségre az étrenddel kapcsolatban, akkor keressünk fel egy dietetikust. Aludjunk elegendőt. A megfelelő mennyiségű, minőségű alvás elengedhetetlen mindenki számára. Törekedjünk rá, hogy a napi 8 óra alvás teljesüljön. A testünknek időre van szüksége ahhoz, hogy visszaállítsa az egyensúlyát, alkalmazkodjon az edzéseink során bekövetkező ingerekhez és ezáltal fejlődésre bírja a testet. Figyeljünk oda, hogy az edzésprogramunk fontos része legyen a pihenés, a regeneráció és a mentális töltődés, a túledzettség elkerülése és az optimális fejlődésünk végett!

KÉPEK:

Címkép: @uberimages2 a Canva.com-ról

Share your thoughts